Alles over vloerverwarming:
Wat houdt vloerverwarming in?

Wat houdt vloerverwarming in?

The Floor & Design Company in Alkmaar is gespecialiseerd in het plaatsen van vloerverwarming. Vloerverwarming is een verwarming die onder de vloer wordt toegepast. De vloerverwarming is daarom dus niet te zien. De verwarming verwarmd de vloer en de rest van de ruimte, hierdoor heb je heerlijke warme voeten in de koudere maanden en een aangename temperatuur in de ruimte. Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in huis. Geen wonder, want dit type verwarming is duurzaam, comfortabel en goed betaalbaar. Het aantal woningen met vloerverwarming in Nederland neem al jaren toe. Een van de grootste reden hiervan is het feit dat een hoog rendement vloerverwarmingssysteem tot wel 20% op de energiekosten bespaard.

Welke verschillende soorten vloerverwarmingen zijn er?

• WARP Systeem

WARP Systeem levert een handig, compact en lichtgewicht vloerverwarmingssysteem, waar geen hak-, breek of freeswerk aan te pas komt. Een laag temperatuur water gedragen vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren. Traditionele systemen warmen over het algemeen trager op dan radiatoren, waardoor je deze continu aan moet laten staan. Dat komt omdat de beide systemen dicht onder het oppervlakte liggen. De warmte is dan ook direct voelbaar aan de oppervlakte, daardoor is het in de kamer snel op temperatuur.
SpeeTile en SpeeTherm van WARP Systems zijn wel snel op temperatuur: deze zijn snel te sturen en het is mogelijk nachtverlaging toe te passen. Er bestaat niet allen vloerverwarming, maar ook vloerverkoeling!
Fijn voor de zomer: de systemen van WARP Systems kunnen in de zomer in combinatie met een geschikte primaire warmtebron ook koelen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een warmtepomp.

• WARP SpeeTherm System

Het Warp SpeeTherm System bestaat uit gefreesd EPS platen met sporen van 10 mm. Spee Therm combineert lichtgewicht met isolatie en een lage opbouwhoogte, in combinatie met de AluTherm lamellen wordt dit droge systeem, direct onder een zwevende vloer een hoofdverwarming.
De SpeeTherm platen worden rechtstreeks over de bestaande vloer geplaatst, er is geen noodzaak tot frezen. De AluTherm lamellen onttrekken de warmte uit de buis en geleden dit naar het oppervlakte. De afwerkvloer welke direct op het SpeeTherm systeem wordt geplaatst, reageert snel bij het inschakelen van de verwarming. Het doorbouwsysteem kenmerkt zich door snelle reactie tijden, zodra er warmtebehoefte is zal de vloer direct reageren en warm worden. Het is dus in tegenstelling tot traditionele vloerverwarming een snel reagerend systeem.
SpeeTile en SpeeTherme systemen zijn in combinatie met een warmte pomp zelfs te gebruiken als koelsysteem. U stelt de temperatuur in op 18 graden en het water zorgt voor een koele vloer. WARP
SpeeTile en SpeeTherm zijn eenvoudig binnen 1 dag te plaatsen, met weinig tot geen overlast omdat het niet nodig is om te hakken en breken. De systemen zijn dun en licht en hierdoor dus snel en vakkundig te installeren.

 

Vloerverwarming infrezen

Bij het infrezen komen de vloerverwarmingsbuizen in de bestaande dekvloer te liggen. De voordelen van dit systeem :
De dekvloer hoeft er niet uit
Geen extra opbouwhoogte nodig is (geen deuren inkorten/geen verlaging van de keuken)
Snelle opwarmtijd van de vloer omdat de slangen tegen het oppervlak liggen
Goedkoopste manier van installatie
(meestal) realiseerbaar in 1 dag.

De meeste woningen zijn voorzien van een betonnen vloer met daarop een dekvloer. Deze methode is geschikt als bijverwarming, hoofd/bijverwarming maar ook als hoofdverwarming (mits bij oudere woningen de ondervloer geïsoleerd is of wordt gedaan). De stofafzuiging gebeurt d.m.v. een professionele industriële stofzuiger inclusief cycloon, waardoor er zéér stof arm kan worden ingefreesd. Het opgezogen gruis wordt in handelbare zakken buiten gezet zodat dit met de ophaaldienst meegenomen kan worden.
Nadat het aantal m² door de monteur is berekend en in gelijke groepen is verdeeld (iedere groep ongeveer even lang t.b.v. opwarmtijd en weerstand) worden de sleuven ingefreesd op basis van het slakkenhuispatroon, dit gebeurt door middel van een professionele freesmachine die speciaal is ontwikkeld om sleuven in afwerkvloeren te maken.

  • (Staal) netten

Wanneer er nog geen dekvloer aanwezig is (dus alleen een ruwe betonvloer) of wanneer er voldoende hoogte beschikbaar is worden de vloerverwarmingsbuizen aan gegalvaniseerde draadstaalmatten gebonden.
Deze methode is geschikt als bijverwarming, hoofd/bijverwarming, maar ook als hoofdverwarming.
Een vloerisolatie (folie) is altijd raadzaam omdat dan de constructievloer niet in aanraking komt met de nieuwe dekvloer, zodat de kans op scheurvorming gering wordt.

  • Isolatiematten op noppenplaatWanneer er voldoende hoogte beschikbaar is en de ondervloer is geheel glad is een noppenplaatsysteem een geschikte methode. Bij dit systeem worden de vloerverwarmingsbuizen in een noppenplaat gedrukt. Deze methode is geschikt als bijverwarming, hoofd/bijverwarming maar ook als hoofdverwarming.
    De voordelen van dit systeem zijn:
    Snelle en eenvoudige montage
    Een goede isolatie
    Redelijk snelle opwarmtijd zwevende dekvloer

 

Informatie en stappenplan vloerverwarming

Bij een ingefreesde vloer, zal na montage van de slangen de gleuven dicht gesmeerd worden en zal de vloer zo lang als nodig moeten drogen. De temperatuur zal minimaal 18°C moeten zijn in de ruimte/kamer. Dan zal de gehele vloer worden geëgaliseerd met een laag dikte van ongeveer 3 mm. De vloer zal zo lang nodig moeten drogen en de ruimte dient wel goed geventileerd te zijn, omdat al het vocht er uit moet. Op koude dagen moet er bij de woning/ruimte worden bijgestookt, zodat het niet onder de 18°C komt.

Tijdens het leggen van een PVC vloer moet de vloerverwarming uitgeschakeld zijn!
Let op dat de temperatuur in de te leggen ruimte rond de 18°C moet zijn. Nadat de pvc vloer is geplaatst moet de lijm van het pvc minimaal 72 uur drogen. Te snel opstarten op een te hoge temperatuur kan leiden tot scheuren en vervormingen van de vloer.
De oppervlakte temperatuur van de vloer mag nooit boven de 35°C komen zoals aangegeven bij elk merk hout en pvc vloeren. Dit is om schade te voorkomen aan uw vloer. Mocht de watertemperatuur boven de 35°C of de vloertemperatuur boven de 30°C komen dan dient de watertemperatuur niet verder te worden verhoogd en moet direct het afkoelcyclus worden ingezet. Schakel eventueel ook de hulp in van de vloerverwarmingsinstallateur

Zorg ervoor dat tijdens het opstookprotocol de kamer thermostaat op 20 a 22 graden staat, het opstoken van de vloer kan worden bestuurd met de thermostaat van het vloerverwarmingssysteem!

Dag 1. Zet de thermostaat op de vloerverwarmingspomp op 20°C
Dag 2. Verhoog de thermostaat met 5°C
Dag 3. Verhoog de thermostaat met 5°C
Dag 4. Verhoog de thermostaat met 5°C
Dag 5. Verhoog de thermostaat met 5°C
Dag 6. Verhoog de thermostaat met 5°C
Dag 7. Verlaag de thermostaat met 5°C
Dag 8. Kan het vloerverwarmingssysteem op 30 a 35 °C zetten, afhankelijk wat voor soort vloer (PVC/Hout/Tegels/Laminaat) er geplaatst wordt

Waar onderscheidt The Floor & Design Company zich in?

Waar The Floor & Design Company zich in onderscheidt is hun aandacht voor detail, kwaliteit en flexibiliteit. Het komt bijvoorbeeld wel is voor bij partijen dat zij hun vloer niet kunnen leggen i.v.m. bijvoorbeeld de schilder die nog niet klaar is, wat natuurlijk ontzettend vervelend is voor beide partijen. The Floor & Design Company onderscheidt zich hierin aangezien zij werken vanuit één partij. Hierdoor hebben zij contact met elkaar en kunnen zij het werk daardoor goed op elkaar afstemmen. Zij zijn gespecialiseerd in vloerverwarming plaatsen, stucen, sloopwerk, vloeren, trapbekleding, cine walls, interieur advies en veel meer! Ze werken met hoogwaardige materialen en zorgen ervoor dat elke vloer nauwkeurig wordt geïnstalleerd om aan de specifieke behoeften van de klant te voldoen. Of je nu op zoek bent naar een giet/PVC/houten vloer voor je keuken, woonkamer, kantoor of winkel, ze hebben een breed scala aan kleuren en afwerkingen om uit te kiezen bij de showroom op de Marterkoog 7 in Alkmaar.

Kies voor een houtenvloer gelegd door The Floor & Design Company en geniet van de warmte, schoonheid en duurzaamheid die hout te bieden heeft. Of je nu houdt van een moderne en strakke uitstraling of juist de voorkeur geeft aan een warme en rustieke sfeer, hun team van experts staat klaar om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuze.

Kom gerust langs bij hen in de showroom in Alkmaar op de Marterkoog 7! Neem vandaag nog contact met hen op en ontdek de vele voordelen van vloeren voor jouw ruimte.